Je hoort wel vaker dat iedereen stress heeft. Dat klopt! 

Een leven zonder stress is ondenkbaar. En op zich is stress ook niet iets negatief. In feite is stress niets meer dan ons lichaam die reageert op bepaalde prikkels en ons in staat stelt om snel en alert te reageren. Een oerinstinct zeg maar. Ons lichaam is hierop voorzien en heeft haar eigen mechanismen ingebouwd om na de prikkel (én dus de stressreactie) ook tot rust te komen. 

Het wordt echter wél een probleem als je onder voortdurende stress staat. 

Vaak ontstaat voortdurende stress als (je denkt dat) er meer van je gevraagd wordt dan dat je denkt aan te kunnen. 

Dan gaat zowel je brein als je lichaam in overdrive waardoor je stressklachten krijgt zoals:

  • voortdurend moe zijn | vaak spier-, hoofd-, rugpijn hebben | moeite met inslapen
  • vaak piekeren | je moeilijk kunnen concentreren | moeite hebben met het nemen van beslissingen 
  • het gevoel hebben het niet meer aan te kunnen | je erg onzeker voelen 
  • niet meer tot rust komen 
  • snel geïrriteerd zijn 
  • moeite hebben met relativeren 
  • moeilijk kunnen omgaan met drukte 
  • een volledige afkeer hebben van het werk terwijl je vroeger erg bevlogen en betrokken was 
  • ... 

Als jij één of meerdere van deze symptomen hebt, dan heb je misschien wel (te) veel stress. Het kan in die gevallen geen kwaad om een stress- en burn-outcoach te raadplegen. 

Samen onderzoeken we of je effectief (te) veel stress ervaart, wat je stress bezorgt en hoe je daarmee op een efficiënte manier kan omgaan. We werken aan het accepteren van je fysieke en mentale toestand en aan het versterken van je draagkracht. Alvorens we werken rond terugkeer naar de werkvloer, ontdekken we samen of je talenten, waarden en missie bij je werk passen. Als dat het geval is, dan bereiden we je terugkeer naar je werk voor. Is dat niet het geval, dan bekijken we samen de mogelijkheden van een andere functie of doen we aan jobcrafting (= je werk zo aanpassen dat het wel past bij wie jij bent). 

Je hoeft niet persé de diagnose van burn-out gekregen te hebben. Je kan ook preventief een stress- en burn-outcoach raadplegen. Voorkomen is immers beter dan genezen! 


Vaak gestelde vragen: 

Heb ik wel een stress- en burn-out coach nodig?

Herstellen van een burn-out of stressklachten kan ook zonder begeleiding. Alleen gaat het herstel mét begeleiding sneller en is het ook duurzamer omdat je leert je stressklachten sneller te herkennen en omdat je specifieke stresscopingsmechanismen aangeleerd krijgt. 

Hoe langt duurt de begeleiding?

Hoe lang je begeleiding nodig hebt, hangt enerzijds af van de ernst van je klachten en anderzijds van je persoonlijkheid en de steun van je omgeving. Wil je eerder preventief werken en heb je geringe stressklachten, dan ben je meestal geholpen na een 6-tal sessies. Ben je al sterk overspannen maar er is (nog geen) sprake van een burn-out, dan heb je meestal 8 tot 10 sessies nodig om je weer goed in je vel te voelen. Ben je burn-out, dan duurt de begeleiding meestal 12 sessies. 

Zou ik niet beter een psycholoog raadplegen?

Een psycholoog raadplegen kan nuttig zijn als er meer speelt dan alleen overmatige stress. Worden je klachten alleen veroorzaakt door een teveel aan stress, dan is begeleiding bij een erkende stress- en burn-outcoach zinvol. Een erkende stress- en burn-outcoach 

  • is specifiek getraind op het begeleiden van stressklachten en het aanleren van methodieken die helpen bij stressreductie en stresscoping; 
  • heeft vaak geen wachtlijsten omdat de begeleiding zeer specifiek is en daardoor vaak kortdurend is. Hierdoor komen er sneller plaatsen vrij; 
  • zal nooit mensen begeleiden met gecompliceerde (stress)klachten. In die gevallen werken we samen met een psycholoog, therapeut of een andere hulpverlener. Wij focussen ons louter op de stressklachten;
  • is vaak heel goed op de hoogte van de arbeidsmarkt en kent verschillende methodieken die gebruikt worden in loopbaancoaching, waardoor gerichte adviezen kunnen gegeven worden op vlak van loopbaankeuzes na burn-out; 
  • is aangesloten bij de Vereniging van Erkende Stress en Burn-outcoaches (VESB) en volgt 2x per jaar specifieke intervisie rond stress- en burn-outbegeleiding en blijft op die manier op de hoogte van de laatste evoluties en trends in het vakgebied van stress- en burn-outbegeleiding. 

Praat erover met je huisarts. Hij of zij zal je doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. 

Ben ik nu een watje? Een mislukkeling?

Neen! Absoluut niet! Iedereen kan burn-out geraken! 

Burn-out is een natuurlijke reactie van het lichaam op een langdurige overbelasting in combinatie met onvoldoende herstelmogelijkheden. Burn-out wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren die allemaal tegelijkertijd een rol spelen en daardoor je draagkracht zwaar op de proef stellen. 

Burn-out is de natuurlijk 'stop'-knop van je lichaam, die ervoor zorgt dat je niet ernstiger ziek wordt. 

Geraak ik hier ooit uit?

De meeste mensen herstellen goed van een burn-out en komen vaak sterker uit hun burn-out. Wel vraagt het genezen van een burn-out tijd (gemiddeld zo'n 6-tal maanden). Een burn-out komt immers niet alleen en is vaak een opeenstapeling van jarenlange stress. Zowel je lichaam als je geest hebben dus tijd nodig om te herstellen. 

Is stress en burn-out altijd werkgerelateerd?

Neen, helemaal niet. Vaak wordt gedacht dat een burn-out te wijten is aan het werk. Alhoewel het werk één van de voornaamste stressbronnen is (ongeveer 40% van de personen die ziek thuis zitten, zijn ziek omwille van werk gerelateerde klachten), kan je ook te veel stress ervaren (en dus uiteindelijk burn-out geraken) door zaken die als positief worden ervaren. Ik denk bijvoorbeeld aan trouwen, kinderen krijgen, verhuizen, een grote reis maken, enzovoort.